Glennartz.se / Hem / Kända svenska dansband / Sven-Ingvars

Sven-Ingvars

Den värmländska gruppen Sven-Ingvars från Grums har haft stora framgångar. Det är ett av de äldsta dansbanden i Sverige och blev nyligen mycket omtalade på grund av dödsfallet av bandets sångare Sven-Erik Magnusson. Dennes son är även medlem i bandet sedan 2006. Vid bildandet av gruppen var det personerna Sven-Erik Magnusson, Sven Svärd och Ingvar Karlsson som stod för underhållningen men några år senare utökades gruppen med ytterligare två medlemmar – Rune Bergman och Sven-Olof Petersson.

Början

Under de tidiga åren spelade man många rockhitar som ”Rock Around The Clock” och ”Corinna, Corinna”. Men det var inte förrän på 60-talet som gruppen skulle få sitt stora genombrott. Stilen ändrades då också en aning och låtarna blev snällare och beskedligare. Det hör man exempelvis på låten ”Ett lite rött paket” och ”Fröken Fräken”. Den största låten hette dock ”Te’ dans mä Karlstatösera” som både gick upp på listorna och framfördes flitigt i radio.

Långfilmen

Under 60-talet spelade gruppen även in en långfilm som hette ”Under ditt parasoll”. Detta var frukten av många års framgångar men tyvärr skulle det bilda ett stort hål i bandets karriär. Man hade nämligen satsat miljoner på produktionen men inte många gick och såg filmen, varpå bandet fick stora skulder och många ekonomiska problem för flera år framöver. Vid samma tidpunkt slutade två av medlemmarna i bandet och ersattes av Robin Bailey och Hasse Svensson.

Den nya vågen

Som så många andra dansband så blev Sven-Ingvars återigen omåttligt populära under slutet på 80-talet då gulderan för dansband satte igång. De ändrade om sin stil till att bli mer rockigare som tidigare och i och med att de uppträdde på Hultsfredsfestivalen 1991, så kom de i kontakt med många andra svenska artister varpå många nya samarbeten inleddes. Detta resulterade i att moderna svenska artister lånade ut sin skrivande hand till bandet. Per Gessle, Plura Jonsson, Peter LeMarc och Niklas Strömstedt har alla varit med och bidragit med gruppens senare succéer.

Sven-Ingvars skördade framgångar som aldrig förr. Man turnerade och gjorde krogshower och man lade även till med en ny stil som kommit att kallas värmlandsrock. Då används traditionsenliga detaljer som påminner om Värmland som knätofsar och sånger sjungna på värmländska.

Sista ljuva åren för Sven-Erik

Bandets frontfigur, Sven-Erik Magnusson gick bort under 2017 och hans sista turné gjordes 2016 som ett firande att bandet fyllde 60 år. Sven-Ingvars har i mars 2018 gett två konstarter utan Sven-Erik, som blev de första uppträdanden utan bandets älskade sångare.

hikaru