Glennartz.se / Hem / Kända svenska dansband / Vad hände med Stefan Borsch?

Vad hände med Stefan Borsch?

För en av oss som liksom jag växte upp under 1980-talet och hade föräldrar med ett osunt stort intresse för dansband var Stefan Borsch ett återkommande namn under barndomen. En svensk dansbandssångare som inom sin genre särskiljde sig från mängden genom att släppa soloskivor.

Om det var någonting som fungerade för Borsch när det begav sig så var det marknadsföringen. Så var det nog för de flesta artisterna som låg på Bert Karlssons skivbolag Mariann. Om du driver eget företag har du med största sannolikhet själv funderat över de bästa sätten att marknadsföra det. Vilken typ av marknadsföring som är absolut mest effektiv vet inte jag, men jag vet att profilprodukter är en av de mest grundläggande metoderna. Hos printer.se kan du välja bland tusentals olika produkter att sätta ditt företags logga på. Muggar, pennor, väskor, tröjor och så vidare. En sak vet jag i alla fall om marknadsföring, och det är att synas är a och o!

Inledde karriären på 60-talet

Borsch började sin musikaliska karriär som trumslagare under mitten 1960-talet men bytte till sång i samband med att han drabbades av en handskada. Sitt stora genombrott som musiker fick han när han 1973 började som sångare i Vikingarna. Ja, det stämmer, det var alltså hans position i bandet som senare skulle tas över, med enorma framgångar som följd, av Christer Sjögren. Med det sagt var Vikingarna ett framgångsrikt band också med Borsch vid mikrofonen. Sex plattor spelade han in med bandet tills han 1978 beslutade sig för att ta en paus från musiken.

Hans mest framgångsrika år låg dock framför honom. År 1981 hade han fått skivkontrakt som soloartist av Mariann. Under 80-talet släppte han en serie album och singlar som nådde högt upp på försäljningslistorna. Han kompletterade solokarriären med att också sjunga regelbundet i Anders Engbergs orkester. Man kan bara anta att Borsch under den här tiden kände sig som den mäktigaste personen i världen varje gång han kollade på sina kontoutdrag.

Slutet på musikkarriären

Så vad hände med Stefan Borsch? Stefan började varva ned sin musikkarriär under början av 90-talet, även om han stundtals sjöng med Keith Elwins Orkester även under det decenniet. Från 1994 och framåt jobbade han bland annat som kurator. Han slutade av allt att döma med musiken helt och hållet 1999. Undantaget var att han deltog i Vikingarnas sista spelning den 3 juli 2004. Borsch är idag 73 år gammal och pensionär sedan 2011. Den som vill njuta av hans musik rekommenderas att titta igenom skivbackarna i sin lokala second handbutik. För den som känner sig manad att leta finns det en del videoklipp att hitta med honom i SVTs öppna arkiv, bland annat hans deltagande i 1985 års melodifestival.

hikaru