Glennartz.se / Hem / Typiskt för dansband / Rolandz

Rolandz

Med komiska rötter

Dansbandet Rolandz är känt över hela Sverige för sin unika stil och det faktum att en känd komiker är frontfigur och sångare i bandet. Bandet kom till som en hyllning till karaktären Roland Järverup i humorprogrammet ”Torsk på Tallinn” hösten 2008. Bandet deltog som pausunderhållning i ”Dansbandskampen” men framträdandet fick ett enormt gensvar från publiken och plötsligt hade ett riktigt dansband sett dagens ljus. Det var med andra ord aldrig meningen att bandet skulle vara något annat en rolig parodi på dansbandsgenren.

Medlemmar

Komikern Robert Gustafsson spelar karaktären Roland Järverup och är sångare i bandet. På elbas hittar vi Niclas Arn, trummisen heter Robert Olsson och pianisten Ludvig Olin. Vidare spelar Peter Tiverman gitarr och Anders Niska spelar saxofon. Tillsammans utgör de numera dansbandet Rolandz. Det tragikomiska bandet har sitt ursprung i Karlskoga och vill man kan man säkert boka bandet för en privat spelning via Barnkalaset.se.

Melodifestivalen 2018

Dansbandet deltog dessutom i den svenska melodifestivalen 2018 med bidraget ”Fuldans” som väckt både kritik och beundran. Många tunga profiler i branschen var missnöjda med att SVT släppte in en parodi på ett dansband istället för ett riktigt när det fanns andra dansband som ville vara med. Rolandz svar på kritiken var att istället lyfta syftet med själva tävlingsbidraget. Dansbandsmusik och dans handlar om en hel del dansregler men syftet med fuldans är att alla ska få dansa som de vill. Det är helt enkelt en dans som bryter gamla invanda mönster och det är även en beskrivning som mer än väl passar in på Rolandz.

Fuldans Tour 2018

Den omfattande succén i Melodifestivalen ledde till att Rolandz gav sig iväg på en stor sommarturné runt om i Sverige. Med sig på vägen hade de den splitternya plattan ”Fuldans…och hela rubbet”. Dessutom pågår i skrivande stund en fartfylld krogshow på Rondo i Göteborg fram till mitten av december för de som inte kan få nog av Rolandz.

Album

  • 2009 – debutalbum ”Efter regn kommer solsken”
  • 2010 – ”Jajamen”
  • 2011 – ”Halleluja mamma”

Rolandz gick hem i de svenska stugorna och debutalbumet sålde guld. Följande album hade topplaceringar på de mest kända låtlistorna flera veckor i rad. Dansbandet blev även grammisnominerat i kategorin ”årets dansband” 2010 men vann inte. Man kan bara spekulera i vad dessa enorma framgångar beror på. Naturligtvis är Robert Gustafsson det stora dragplåstret och han har lockat svenskarna till skratt i flera år. Han är en av Sveriges mest kända och mest begåvade komiker. Numera är det dock ingen som tvivlar på att Rolandz är ett riktigt dansband. De kan både spela, sjunga, showa och underhålla på riktigt. Det går nämligen inte att lura publiken inte ens om man är klädd i glamourösa, utsvängda bodysuits med glitter och paljetter. Antingen älskar man Rolandz eller så gör man det inte. Bandet lämnar hur som helst ingen oberörd.

hikaru