Glennartz.se / Hem / Utländska motsvarigheter / Lasse Stefanz

Lasse Stefanz

Lasse Stefanz kallar sig själva “Nordens största dansband” och har spelat countryinfluerad dansbandsmusik runtom i Sverige i över 50 år. Allting startade i Kristianstad 1967, när 14-åriga tvillingarna Hasse och Lasse Sigfridsson bestämde sig för att starta ett band tillsammans med två kompisar, Alf Göransson och Stefan Roslund. Roslund spelade piano, de övriga gitarr. Strax anslöt även Olle Jönsson på trummor. Tillsammans provade de olika kombinationer av bandmedlemmarnas namn, och till slut bestämde de sig för att heta Lasse Stefans. Numera stavar de sitt namn med z på slutet, vilket sägs ha lagts till av en folkparkschef som hade slut på bokstaven s när han skulle hänga upp en skylt med bandets namn. Därmed skapade de en trend och idag är det vanligt att lägga till ett z i dansbandsnamn, det har bland andra Matz Bladhs och Wizex gjort.

Efter att ha harvat runt på spelningar i hemstaden Kristianstad började Lasse Stefanz i början av 1970-talet att åka Sverige runt i jakt på en större publik. Vid den här tiden hade både Göransson och Roslund hoppat av bandet, och Christer Ericsson och Anders Pettersson tillkommit. Det var denna konstellation som skulle göra Lasse Stefanz till stjärnor inom dansbandsgenren.

1974 släppte Lasse Stefanz första skivan och bandet började turnera för fullt. I rask takt släppte de ytterligare fyra skivor. I början av 1980-talet fick Bert Karlsson upp ögonen för Lasse Stefanz och bandet skrev kontrakt med Karlssons skivbolag Mariann Records. “Oh Julie” hette första skivan på det nya skivbolaget, och sången med samma namn gick upp som Svensktoppsetta 1982. Skivan sålde guld och Lasse Stefanz slog igenom stort i tv-programmet “Nygammalt”. Mellan 1983 och 1988 släppte de sex skivor och slog publikrekord ute i folkparkerna.

1988 gick Lasse Stefanz över till en nytt skivbolag, Frituna, och samma år skrev Christer Ericsson en duett. Ericsson trodde själv inte att låten skulle bli någon hit, men i februari 1989 gick den in på Svensktoppen och där stannade den i 65 veckor. Låten var förstås radioplågan “De sista ljuva åren”, som Olle Jönsson sjöng ihop med Christina Lindberg. Lasse Stefanz vann en Grammis för sången och skivan sålde i över 100 000 exemplar. “De sista ljuva åren” utsågs till “TIdernas Svensktoppslåt” 2002.

I mitten av 2000-talet lade sångaren och trummisen Olle Jönsson trumpinnarna på hyllan på grund av handledsproblem och Gunnar Nilsson ersatte på trummor. Några år senare slutade Anders Pettersson och ersattes av Jonas Rignell på keyboard. 2012, efter 45 år i bandet, valde tvillingarna Hasse och Lasse Sigfridsson att pensionera sig. I media har Lasse Sigfridsson dock hävdat att han fick sparken. Samma år meddelade Olle Jönsson att han också hoppade av, men han var tillbaka redan samma år. Lasse Stefanz tuffade sedan vidare med två nya medlemmar, Henrik Wallin och Joachim Svensson. Idag har Lasse Stefanz 120 spelningar om året och fortsätter att sprida sin dansbandsmusik över hela Norden. Deras 22 ton tunga turnébuss nöter vägarna nästan varje helg, även om de numera även flyger till vissa spelningar. Det går ju snabbare med flyg Stockholm Visby. 2017 släppte Lasse Stefanz skivan “50 Anniversary 1967-2017”.

hikaru