Glennartz.se / Hem / Kända svenska dansband / Per Lundgrens blev filmdansbandet Black Jack

Per Lundgrens blev filmdansbandet Black Jack

Dansbandet Per Lundgrens var mycket stora på 1980-talet och då först och främst i Norrland. Bandets medlemmar, från Härnösand och Sundsvall, var Krister Viklander, Tony Ljungström, Torbjörn Eriksson, Magnus Liljeby, Per Lundgren och Lars Sjölund. Bandet spelade tillsammans mellan 1978 och 1991. Många relaterar Per Lundgrens till ”dansbandet som blev Black Jack.”

Black Jack

Colin Nutleys film ”Black Jack” hade premiär den 7 oktober 1990 och Helena Bergström spelade Inger, en av huvudrollskaraktärerna. Skådespelaren Carl Kjellgren spelade trummisen Tommy i dansbandet Black Jack. För rollen blev han tvungen att lära sig spela trummor med ett riktigt dansband i sex månader. Filmen är förlagd till dansbandsmiljö och utspelar sig i orterna Hedesunda och Gävle. Handlingen utspelar sig i juletid och Gävlebocken, som har en viss medverkan i filmen, byggdes upp i mars månad för detta ändamål. Den innehåller inte teknikdelar utan är byggd på en trästomme.

Filmen

Huvudrollsinnehavaren Inger ( Helena Bergström ) är en ensamstående mor som återvänder hem. När det blir helg går hon ut för att dansa och i vänkretsen finns också dansbandet Black Jacks medlemmar. Ledaren i dansbandet heter Tommy ( Carl Kjellgren ) och är en kvinnotjusare av mått. Kemi uppstår mellan Inger och Tommy och dramakomedin kan börja. Kända skådespelare som medverkar i filmen är bland andra Reine Brynolfsson, Johannes Brost, Loa Falkman och Kim Anderzon.

Dansbandet Black Jack

Sångaren Tony Ljungström, originalmedlem i Per Lundgrens, spelar sångaren Mats i filmens dansband Black Jack. Steve Kratz spelar basisten Nisse, Tomas Fryk är keyboardisten Kalle, och Dave McShane spelar saxofonisten Lasse. Sången ”Inget stoppar oss nu” från filmen har knappast passerat någon förbi. Efter att filmen gått upp på bioduken valde tre av medlemmarna i Per Lundgrens att sluta och de kvarvarande bytte namn till Black Jack och rönte stora framgångar. Förutom hiten ”Inget stoppar oss nu” ( I natt, i natt ), har de haft ett tiotal låtar på Svensktoppen, där ”Om det känns rätt” var den framgångsrikaste. Andra kända låtar är ”Corrine Corrina”, ”Får jag låna din fru ikväll” och förstås ”Sista dansen”.

Ljungström lämnar Black Jack

År 2016, efter nästan 25 år som sångare, väljer Tony Ljungström att sluta i bandet han var med om att starta, för att ägna sig åt showen ”Småstadsliv” och släppa lite egen musik. Ersättare blir Kjelle Danielsson, tidigare sångare och trummis i Jannez.

Per Lundgrens återförenas

Årets största händelse i dansbandsvärlden år 2018 var återföreningen av originalmedlemmarna i Per Lundgrens. 40 år efter starten gjorde de en spelning på Aveny i Sundsvall på trettondagen och fanns också på plats under dansbandsveckan i Malung. Framträdandena var inte engångshändelser säger de, då de upptäckt hur vansinnigt roligt det är att spela tillsammans igen.

hikaru