Glennartz.se / Hem / Utländska motsvarigheter / Ole Ivars i Norge

Ole Ivars i Norge

En norsk version av dansbandsmusik går att finna hos Ole Ivars som sätter en humoristisk prägel på sina låtar. Man har också gjort sig lite mer originella då en del låtar handlar om samhället istället för hjärta och smärta. Ole Ivars bildades 1964 i Hamar i Norge och har mottagit flera priser, bl.a ”Årets Spellemann” och ”Tidenes norske danseband”.

Bandet har även haft stark anknytning till sina svenska kollegor och bland annat gjort duetter med Kicki Danielsson.

Sammanlagt har man gett ut 45 album och också gjort mycket bra ifrån sig på Norsktoppen, motsvarande Svensktoppen. Några storslagna hits att hålla utkik efter om du vill lyssna på norskt dansband, är ”Jag trodde änglarna fanns”, ”Nei så tjukk du har blitt” och ”Fem gule enker”. Man har uppträtt på många stora platser, bl.a Rådhusplatsen i Oslo och Melodi Grand Prix som är norska motsvarigheten till Melodifestivalen.

2004 firade man sitt 50-årsjubileum och i samband med detta, upprättades även en musikal som kom att heta ”En får væra som en er – En Ole Ivars-musikal” och som handlar just om bandet och deras musikstil. I april 2017 avled trummisen Arild Engh och Morten Nyhus tog över.

hikaru