Glennartz.se / Hem / Utländska motsvarigheter / Lady Antebellum – amerikansk country

Lady Antebellum – amerikansk country

Countryn är nära besläktad med dansband och även om musiken skiljer sig åt mycket så finns det ändå många likheter. Ett band som hörs mycket både i USA och i andra länder, är Lady Antebellum.

Bandet kommer från Nashville och varvar både country och pop. Deras start blev mer än knackig. Man trodde inte på gruppen som hade en helt okänd sångerska och ett namn som ingen förstod sig på. Men framgångarna blev ett faktum och gruppen sålde skivor över hela världen. Trots att låtarna är typiska countrypop-låtar med hjärta och smärta i innehållet, så anses de otroligt skickliga på det de gör. Låten ”Need you now” är en av bandets största hits.

Vad betyder namnet?

Lady Antebellum är ett namn som många höjer på ögonbrynen åt. Men det finns en anledning till att gruppen har valt det. Antebellum betyder ”före kriget” och hänvisar till det amerikanska inbördeskriget. Man vill signalera tradition även om deras musikstil dock är mer nyskapande än traditionsenlig. Men namnets historia har också en rolig bit. Enligt bandet själv uppkom det när man var på en fotografering i ett hus från amerikansk inbördeskriget och hade klätt sig i historiska kostymer. Dock har namnet inte blivit uppskattad av alla eftersom en del anser att det glorifierar tiden då slaveriet var lagligt i den amerikanska södern.

Alla i bandet arbetar lika mycket och det är alla tre som skriver låtarna. Mycket kommer också från improvisation av gitarrspel och liknande, men gruppen menar att deras framgångar också beror på att alla medlemmar delar lika på arbetsbördan. Gruppen har också stor erfarenhet av just country då deras anhöriga redan har sjungit eller spelat i någon form av band.

hikaru