Glennartz.se / Hem / Kända svenska dansband / Lasse Stefanz

Lasse Stefanz

Om du har hört melodin till ”De sista ljuva åren” någon gång utan text, så vet du förmodligen direkt att det handlar om Lasse Stefanz. Denna country-inspirerade dansbandsgrupp har tagit Sverige med storm ända sedan starten för 50 år sedan. Bandet bildades 1967 och har slagit igenom stort. Deras födelseort är Kristianstad men de har senare turnerat i flera länder som Danmark, Finland och Norge.

Utmärkelser

Lasse Stefanz har fått en rad utmärkelser och bland annat vunnit ”Sveriges bästa dansband”, ”Bästa dansproduktion” och ”Årets dansband/schlager”. Gruppen har även sjungit in några hittar på skånska även om de flesta är utförda på vanlig svenska utan dialekt.

Historia

Dansbandet började sin karriär under sent 60-tal och slog igenom med låtar som ”Spelmansminnen” och ”Strandpartaj”. De fick sitt första skivkontrakt med förlaget Mariann som styrdes av Bert Karlsson som även tagit sig an andra grupper och artister. Det första albumet hette ”Oh Julie” och hade en låt med samma namn som blev en hit på Svensktoppen. Bolaget lämnade bandet dock 1988 för att gå över till det nuvarande Frituna där de gav ut det första albumet med namnet ”Livets ljusa sida” som också innehöll dunderhiten ”De sista ljuva åren”.

Denna låt blev även utsedd till tidernas bästa svensktoppslåt och är älskad än idag. Den låg på Svensktoppen i hela 65 veckor.

Lite allmänt om Lasse Stefanz

  • Lasse Stefanz är kända för att skriva många av sina låtar själva och har inte alltid en låtskrivare som textar. Detta gör dem lite unika i sitt slag.
  • Bandet har fått sitt ”z” på slutet för att det tog slut på bokstaven ”s” under en spelning i folkparken i Kristianstad. Föreståndaren för folkparken gjorde vad han kunde när han insåg problemet timmarna innan bandet skulle anlända och satte in ett ”z” istället. Detta gillade bandet och tog med sig det som ett minne i namnet och sedan dess har man således stavat Lasse Stefanz med z.
  • Lasse Stefanz har haft två tvillingmedlemmar i bandet som dock slutade 2012. Bröderna hette Lars Sigfridsson och Hans Sigfridsson och anledningen till att de slutade var att de led av en obotlig sjukdom som tärde alltför mycket på krafterna.
  • Man var med i Melodifestivalen 2011 men åkte ur. Låten som tävlade hette ”En blick och nånting händer”.
hikaru