Glennartz.se / Hem / Utländska motsvarigheter / Contrazt från Norge

Contrazt från Norge

Ännu ett norskt dansband att hålla utkik efter. Contrazt bildades 2004 och är således ett mycket nytt dansband. Från början var det ett duett-par bestående av Hanne Mette Gunnarsrud och Leif Dybendal från Fullt og Helt som beslutade sig för att bilda ett band istället. Man utökade med ytterligare tre personer och vips så hade Contrazt skapats. Detta band ska dock inte förväxlas med svenska Contrazt som var ett svenskt dansband men som numera inte finns längre. Faktum är det att det norska bandet heller inte vill det, då den svenska versionen fick utstå en hel del kritik.

Historia

Bandets första platta gavs ut 2006, alltså två år efter att de satt ihop gruppen. Plattan heter ”Kan du prøve å forstå” och följdes 2008 av ett nytt album med samma framgång – ”Sommernatt”. År 2009 slutade dock sångerskan Hanne Mette Gunnarsrud på grund av att hon ville spendera mer tid med familjen och in kom Gro Anita Johansen istället. Hennes första album med bandet kom att heta ”Utan Kart og kompass” dvs utan karta och kompass på svenska.

Nu började bandet skörda riktiga framgångar och fick priser och guldskivor för sitt arbete. 2011 vann man priset för ”Årets bästa dansband” på Gullskoen. Året därpå vann man samma pris i samma kategori och firade att man hade gett ut 8 album.

År 2015 deltog bandet i norska melodifestivalen med låten ”Heaven” men vann inte.

Om Contrazt

Det norska dansbandet Contrazt anses vara Norges band som turnerar mest. Man har inte bara hittat till Sverige utan har även rest lite längre sträckor som till Färöarna, Spanien, Grekland och hör och häpna – Thailand! bandet har också medverkat i en rad tv-program i NRK. Man kan säga att Contrazt hör till den lite mer modernare versionen av dansband och drar en yngre publik.

hikaru