Glennartz.se / Hem / Typiskt för dansband / Dansbandskampen

Dansbandskampen

Går det att tävla som dansband? Hur går en sådan tävling till? Och vad är dansbandskampen? Många frågor som allihop får svar nedan.

Dansbandskampen

Som svar på frågan om det går att tävla i dansband, ja, det gör det. I allra högsta grad dessutom. Det har genom tiderna funnits och finns fortfarande olika lokala tävlingar som arrangeras årligen runtom i landet. Om du vill skriva egna dansbandslåtar kan det vara bra att införskaffa pennor och fint papper, varför inte med ert eget dansband på som pennor med tryck, det går att beställa här. Det sägs att den rätta känslan inte infinner sig om en skriver på dator, surfplatta eller telefon.

Samtidigt har dansbanden kämpat mot mycket fördomar och haft en ganska liten skara med trogna fans, åtminstone före dansbandskampen. Dansband upplevdes som en musikstil som inte kändes så hett, men det var som sagt före dansbandskampens intåg i nöjesbranschen.

Nu och då

Programmet som skapades av produktionsbolaget Baluba och Peter Settman hade premiär 18:e oktober 2008 och tog hela industrin med storm. Det var nog ingen som förväntade sig att det skulle gå så bra och bli en så stor succé.

Upplägget påminde från början om liknade talangprogram så som Idol. Banden bedömdes av en jury och skulle prestera i några olika moment. Fem band tävlade varje program och de som fick flest röster av tittarna gick vidare till nästa delfinal och slutligen tävlade de bästa om en vinnarplats. De tävlande banden tävlade i främst två moment, att framföra en valfri låt samt att framföra en klassiker inom genren dansband. De bedömdes som bekant av en jury och publiken kunde rösta under programmets gång.

Trots den stora succén som programmet gjorde bestämde sig SVT för att lägga ner programmet efter tredje säsongen 2010. Eller de la programmet på is, men än så länge har det inte spelats in fler säsonger.

Vinnarna

Vilka vann de tre säsongerna då? Jo, första säsongen vann Lars-Kristerz, andra säsongen vanns av The Playtones och den tredje säsongen vanns av Elisas. Här kan ni läsa mer om dem.

Lars-Kristerz bildades 2001 i Älvdalen, de förknippas med deras speciella scenkläder som andas 70-tal och det faktum att de vann allra första säsongen av Dansbandskampen. Efter sitt genomslag i Dansbandskampen fortsatte bandet att spela ihop och hobbyprojektet blev helt plötsligt ett heltidsprojekt som sålde platina 2009.

Bandet från Blekinge bildades så sent som 2008, de gjorde succé och vann Dansbandskampen 2009. 2010 deltog de i Melodifestivalen och de har fortsatt spela sen dess. De är mest kända för låtar som ”The King” och deras cover på Green Day’s låt ”Basket Case”.

Det västgötska bandet Elisas vann Dansbandskampen 2010, det bildades bara något år tidigare och de hade bara precis börjat satsa på musiken på allvar när de var med i tävlingen. Succéerna avlöste varandra efter bandets vinst. Men nu har bandmedlemmarna tagit en paus på obestämd tid.

hikaru