Glennartz.se / Hem / Kända svenska dansband / ABBA

ABBA

Vad har ABBA med dansband att göra kan man fråga sig. Men då har man inte hängt med i svängarna för ABBA har rötter i dansbandsmusiken och svensk folkmusik och folkvisor. Svängigare dansmusik än ABBA:s musik får man leta efter. Björn Ulvaeus, en av grundarna till ABBA, var tiden före ABBA med i grupperna Hep Stars och Hootenany Singers.

För den som funderar på att starta ett dansband kan det vara idé att fundera på hur man ska finansiera det hela. Genom företaget Enklare.se kan man hitta finansiering av både turnébuss, instrument och allt annat som man kan behöva för en lyckosam lansering av den egna gruppen.

Hep Stars var ett enkelt dansband från början som samarbetade med Björn Ulvaeus. Med tiden gick det väldigt bra för Hep Stars och de har fortsatt spela år ut och år in. Men Björn Ulvaeus var också med i bandet Hootenany Singers som blev mest kända för sina fina tolkningar av svensk lyrik som till exempel Dan Anderssons visor. Den kanske mest kända sången var Omkring tiggarn från Luossa…

Men när Björn Ulvaeus och Benny Andersson träffades så blev inget mer sig likt i musikvärlden. För Benny Andersson hade sina rötter i den svenska folkmusiken och Björn Ulvaeus i de svenska dikterna som han tonsatt. Tillsammans med Agneta Fältskog och Anni-Frid Lyngstad blev deras koncept världsberömt. Deras musik var direkt framsprunget ur den svenska folkmusiken och dansbandstraditionen. Det kunde inte bli annat än succé – med det soundet.

Agneta Fältskog hade också haft en fin musikkarriär före ABBA-tiden. Hon hade legat på svensktoppen många gånger. Hennes röst hade en speciell klang som var lätt att tycka om och komma ihåg. Låtvalet var också i samma stil som hennes blivande man Björn Ulvaeus spelade och sjöng. De gillade visor helt enkelt. Och dansmusik. För de var ju unga och musikglada.

När de här fyra ungdomarna kom ihop sig slog det gnistor om dem. De var allihopa kreativa och hade en stor musikskatt att ösa ur. Musikskatten var givetvis den svenska musiktraditionen av berättande musiktexter och traditionella dansband som mixades in i den moderna popmusiken.

ABBA som musikstil blev mera disco och pop än dansbandsmusik men det går nästan inte att skilja stilarna åt eftersom ABBA och dansband är nästan ett och samma.

All musik som Björn och Benny producerat även efter tiden med ABBA har haft samma prägel och samma rötter som tydligt sticker fram oavsett musikproduktion. Deras outtömliga förråd är den svenska dansbandstraditionen med folkparker och allt som sprudlar fram i ny tappning hela tiden. På så sätt är de båda musikskaparna helt igenom kreativa och outtröttliga som det verkar. De har ännu inte slutat göra musik. Och allt de rör vid blir till ljuv musik tack vare deras ständiga kontakt med sina musiktraditioner i dansbandsvärlden och den svenska folkvisan.

hikaru