Glennartz.se / Hem / Utländska motsvarigheter / Tommys från Finland

Tommys från Finland

Från staden Vaasa kommer detta finska dansband som etablerade sig i branschen 1989. Bandet fick ett genombrott även i Sverige 1991 med låten ”Vår dotter”. Då man kommer från en svensktalande del i Finland har man gjort de flesta hitsen på svenska som exempelvis ”Sommarhälsning”, ”Ensamhet” och ”Sjömannen och stjärnan”.

Tommys i korthet

Tommys är Sverige-Finlands mest hörda dansband och har lika många lyssnare i Sverige som de har i Finland. Bandet består av fyra grabbar varav Hans Martin var sångare fram till år 2000. 1988 gjordes den första skivinspelningen där man påbörjade ett långt och effektivt samarbete med producenten Lars-Åke Svantesson. 1990 skrev gruppen skivkontrakt med det stora bolaget Frituna som även huserar med andra stora svenska artister. Tommys har inte legat på latsidan och de har varit inbjudna till en rad tv-program och shower, bl.a Café Norrköping med Ragnar Dahlberg. Det var också det besöket som bidrog till att bandet fick sitt genombrott på den svenska marknaden. De har sedan dess även varit återkommande gäster till tv-programmen Bingolotto och Go’Kväll.

Under 2018 i mars kom en ny skiva som heter ”Våga vinna” och Tommys är nu i full gång att turnera i Sverige igen efter ett antal år i Finland.

hikaru