Glennartz.se / Hem / Typiskt för dansband / Banden

Banden

Det finns en mängd olika dansband, även om flera hundra nu försvunnit utan att verkligen ersättas med så många nya. Under 70 – och 80-talen fanns det ca 800 heltidsarbetande dansband medans de på 90-talet bara var 500 stycken. Så siffran har dalat markant. Några av de största var Sven-Ingvars , Lasse Stefanz och Vikingarna samt Sten & Stanley. Dessa finns än idag.

Namnen

Dansband som arbetar heltid turnerar mycket. De har ofta sina egna bussar och åker runt i Sverige, Norden eller i Europa (främst Tyskland) för att spela olika gigs. Många dansband brukar ta namnet efter sina sångare och sedan göra om stavningen en aning för att tuffa till det lite. Bokstaven z märks ofta av här då man ersätter ett s med ett z istället som Lasse Stefanz. Traditionen kom till tack vare Folke Isaksson som var en folkparksföreståndare och fick slut på ”s”. Han använde då ett ”z” för att skylta för kommande band med s i namnet. Detta uppskattade banden som lade till med z istället.

De äldre banden hade sin sångares namn följt av ordet orkester. Detta på grund av att man under tidiga år hade en dansbandsorkester som medföljde.

hikaru