Dansband har ofta setts som något gubbigt. Något som äldre människor sysslade med och om det mot förmodan fanns yngre som uppskattade den trallvänliga musiken, så höll dessa förmodligen tyst om det. Texterna ansågs vara skrivna utan någon som helst inlevelseförmåga och temat var i stort sett alltid kärlek eller barndomsminnen som uppmuntrade till nostalgiska känslor.
Men vi har dock fått inse att oavsett årtionde, så är dansbanden här för att stanna, om än i modernt utförande. De gamla godingarna från 50- och 60-talet hänger med än idag och de nybildade grupperna räds inte för att utmana de stora grabbarna.
Fuldans och parodi
Men istället för att undangömma det faktum att många egentligen tycker om dansband, så har det nu blivit lite trendigt med att driva med de vanliga dansbanden och skoja till det lite extra. Att driva med klädstilarna, låtarna och inte minst dansen, har gett upphov till att parodiband som Rolandz har fått fäste på dansbandshimlen. Rolandz med komikern Robert Gustavsson i spetsen har erövrat Sverige med sin fuldans och sina glittriga discobrallor och det verkar fungerar ypperligt bra. Man kan tro att de kör med någon sorts utklädnad för Halloween, men så är inte fallet.
Men det är inte bara kända ”parodiband” som börjat turnera och få folk att slå klackarna i taket. Youtube är full med olika slagdängor som vi minns från förr – gjorda av okända privatpersoner eller hopknåpade ”dansband” som enbart har som syfte att driva och skoja med de etablerade dansbanden. Dock byter de gärna ut bandmedlemmarnas namn och låtarna likaså. Thorleifs blir Ur Leifs, eller Larz-Kristerz hitlåt ”Jag måste ringa Carina” har blivit ”Jag måste ringa Kina”. Omgjorda texter från kända låtar är nämligen också något som drar uppmärksamheten till sig och inte sällan låter de helt absurda – något som tycks gå hem hos Youtube-folket.
Parodi skapar irritation i dansbandkretsar
Trots att folk verkar uppskatta de galna låtarna med texter som inte säger ett skvatt, eller att dansen är lika vacker som att se en gravid flodhäst i motvind, så tycks inte vissa inom dansbandskretsarna tycka detsamma. Man menar att det redan är svårt för dansband att bli sedda som de förtjänar och att parodi på dem inte hjälper till att tvätta bort detta rykte. Men parodierna tycks växa storartat och detta gäller även annan sorts musik.
Parodi blir dansbandshittar
Att parodi alltid har gått hem, har till och med skapat chanser för väletablerade artister. Så var exempelvis fallet när Bert Karlsson tog sig an en dansbandsparodi på en låt och gav den till Vikingarna för några år sedan. Det finns således två sidor av denna typ av underhållning som både kan gynna dansbanden samt orsaka negativa konsekvenser.