Glennartz.se / Hem / Kända svenska dansband / Vikingarna

Vikingarna

Inte många har undgått att höra tonerna av Vikingarnas glada låtar med Christer Sjögren i spetsen. Även i Tyskland har bandet skördat stora framgångar och man har också givit ut album på tyska. Bandet kommer från Arvika och har varit verksamma under åren 1957-2004. Den största succén hade man på 80-och 90-talen och Vikingarna har liksom blivit synonymt med dansband och gråtande tanter som drömt om att få en natt med sångaren i bandet.

Historia om Vikingarna

Vikingarna har en gedigen historia bakom sig. Det hela började när Jens Carlsson startade Ji Kås Rockband på 50-talet som sedan bytte namn till Ji Coo and the Vikings, eftersom man ville nå ut till den europeiska publiken. Man hade ett skivkontrakt på EMI. 1961 kom hitten ”Viking Boogie” som fick stort genombrott i Luxemburg. Samma höst splittrades dock gruppen upp och då startade gitarristen Gunnar Olsson upp ett nytt band med några medlemmar. Bandet fick namnet The Vikings. Detta skulle komma att bli stort och man samarbetade och spelade med flera stora svenska artister som Lill-Babs och Ann-Louise Hansson.

Men 1965 splittrades gruppen återigen och sattes ihop av nya medlemmar och fick så namnet Vikingarna. Detta var i början av 70-talet och det var också nu som Christer Sjögren kom att spela en avgörande roll. Han har varit frontfigur sedan 1978 och det första albumet som gavs ut med hans röst, hette Kramgoa Låtar 7. För övrigt har det mestadels varit namnet på alla album som Vikingarna spelat in. Man kan alltså kalla det för en albumserie.

Samarbeten

Vikingarna kan stoltsera med en rad samarbeten med erfarna herrar och damer. Bland annat har man arbetat ihop med The Jordanaires som spelat ihop med Elvis, Lasse Westman blev ny gitarrist som spelat både med Ted Gärdestad och Arja Saijonmaa. Man har också haft ett tätt samarbete med Ragnar Dahlberg som ledde Café Norrköping under många år.

Stora hits

 

Vikingarna har haft en red hits genom åren. Vad sägs om ”Mitt eget Blue Hawaii”, ”Leende guldbruna ögon” och ”Kan man älska nå’n på avstånd”. Man har spelat fullspäckade konserter runtom i Europa som Tivoli i Köpenhamn, Slottsruinen på Öland och i Nashville Now, ett amerikanskt tv-program.

Splittrandet

Vikingarna som vi känt dem, lade ner sitt spelande och turnerande 2004, varpå den sista konserten gjordes på Allsång på Skansen. Men bandet har sedan skapat Nya Vikingarna som är ett gäng från det föregående bandet med en ny sångare som frontfigur – Kenneth Wahlberg. Dock uppkom en rad bråk och konflikter och brist på publik och 2017 valde man att helt lägga ned all historia med Vikingarna och alla olika versioner av bandet. Vikingarna är nu ett minne blott och finns endast att lyssna på genom gamla skivor och CD-plattor.