Glennartz.se / Hem / Typiskt för dansband / Dansbandsmusik

Dansbandsmusik

Vi har hört dem som sommarplågor, som schlagerlåtar och som damers idoler ute i folkparkerna. De svenska dansbanden är givetvis det vi talar om. Man kan ha många åsikter om dessa svängiga låtar som det till och med har gjorts film om. Se bara på Colin Nutleys ”Black Jack” från 1990. Och det är heller inte bara äldre damer som får glittriga ögon när dansbanden sätter igång. Även den yngre generationen ger sig ofta ut och buggar till gryningsljuset och roar sig på fredag-och lördagskvällarna. Dansbandsmusiken väcker många känslor – både positiva och negativa sådana.

Dansmusikens historia

Dansband brukar med andra ord även kallas för svensktoppsband. Det var från den tiden då denna typ av musik låg etta på svensktoppen och fyllde radioapparaterna i hemmen och i bilarna. Denna musikstil blev även känd att slå igenom i Melodifestivalen och på Eurovision Song Contest och Sverige är inte det enda land som njuter av det. Idag har dansbanden till och med fått en egen dag. Den firas sista söndagen i september.

Dansmusiken uppkom i samband med rock’n rollen på 50-talet och sedan har den fortsatt sprida glädje och lättja runtom i vårt avlånga land. Den har också rötter i den amerikanska countryn som vi ska skriva mer om senare i en annan artikel. Dock började man inte mynta med begreppet dansband eller dansbandsmusik förrän på 70-talet då den faktiskt kom att bli så pass egen att den nu kunde falla inom en ny genre som enbart rörde sig om dansbandsmusik. Även om genren och musikstilen främst började ta form i Sverige så spred den sig strax vidare till de övriga nordiska länderna som Norge och Finland och till viss del även Danmark. Därför kan man också förstå att norrmännen kallade låtarna för ”svensktoppar” istället för dansbandsmusik.

Man antar att dansbandsmusik kom till eftersom jazzmusiken började ge vika för rock och annan typ av musik under 50-och 60-talen. Popen blev också populär under den här tiden och dansbanden tog över en hel del kännetecken från båda stilarna. Under 70-talet utvecklades dock teknik osv, som gjorde att synthen tog alltmer plats. Från början hade man en s.k. dansorkester medans detta nu togs bort. 1976 ville man modernisera uttrycket ”dansband” och även göra stilen mer modern och tuff än tidigare. Det var exempelvis under 70-talet som man kunde börja lyssna till band som Ingmar Nordströms, Flamingokvintetten och Wizex som var den första gruppen som vår kära Kicki Danielsson ingick i.

Sedan kom discon och trängde undan dansbandsmusiken och en återkomst skedde på 80-talet. Då började banden uppträda på Finlandsfärjorna och stadshotellen dit folk flockades för att dansa och kanske hitta sitt livs kärlek. I början på 90-talet var dansbanden som störst och det hölls galor och tv-program i dansbandens tecken. Nuförtiden är dansbandsmusiken näst intill obefintlig och många fans fruktar för dess framtid.

hikaru