Glennartz.se / Hem / Typiskt för dansband / Danserna

Danserna

Det finns oändligt många danser man kan dansa tillsammans med dansbandsmusik. en del står helt enkelt bara och stampar på stället medans andra ger en sjuhelsikes dansuppvisning på golvet. De vanligaste danserna är dock bugg eller foxtrot. Den gemensamma nämnaren är att den dansas i 4/4-takt. Dock förekommer även andra takter men då rör det sig vanligtvis om äldre dansbandsmusik som dansas som gammeldans. Det typiska är dock för dansbandsmusik och danserna, att det alltid rör sig om pardans.

Bugg

Buggen kännetecknas av ett snabbt tempo där paren dansar i fjärdedelstakter. Det roliga med bugg är att det förekommer många improviserande steg och snurrar, varpå kvinnan följer mannen. Bugg är en mycket fartfylld dans med många snurrar, grepp och vändningar. Den är starkt besläktad med swingen men är en lite mindre avancerad variant. Buggen är förmodligen den dans som dansas allra mest till dansband – åtminstone om låten är snabb.

Foxtrot

Denna gamling kanske du har dansat på gymnastiken i skolan om du är i den åldern där man fortfarande gjorde sådant på gymnastiktimmarna. Tillsammans med buggen och one-step så tillhör foxtrot den vanligaste sällskapsdansen och syns flitigt på danstävlingar runt om i världen. I Sverige dansas den i takten slow, slow, quick, quick. Foxtrot i dansbandslokalerna är mer vanligt bland äldre men man kan fortfarande se ett och annat ungt par som kämpar på, på dansgolvet.

One-step

One-steppen kommer från USA och dansas i 2/4-takt. Man anpassar den dock vid 4/4-takt genom olika tekniker. Ibland kan det vara svårt att se skillnad på one-step och foxtrot och faktum är att de är nära besläktade med varandra. Det var i början av 1900-talet som denna dans kom att visas upp och trots en liten nedgång på grund av att många hellre föredrog att dansa foxtrot när den kom, så återupptogs one-steppen under 50-talet när rock’n rollen började infinna sig.

Gammeldanser

Detta är en samling på olika sorters danser som började dö ut när andra varianter som foxtrot och one-step hittade in i sällskapens rum. Exempel på gammeldanser är vals, schottis, polka, mazurka och hambo – något man sällan ser mycket av idag. Men en del äldre personer kan tycka att det kan vara kul att återuppta gammeldanserna och ge sig in i leken. Faktum är också att alla dessa danser har banat väg för de nyare och man ser många inslag av just gammeldans även i moderna varianter.

hikaru