Glennartz.se / Hem / Kända svenska dansband / Lotta Engberg

Lotta Engberg

Lotta Engberg heter egentligen Anna Charlotta Pedersen men tog namnet när hon gifte sig med Anders Engberg och startade Lotta & Anders Engbergs Orkester. Hon började som bakgrundsångerska åt Kicki Danielsson och sjöng även bakom bröderna Herrey under ESC 1984. Själv är hon förmodligen mest känd för låten ”Fyra bugg och en coca-cola” från 1987 som vann Melodifestivalen samma år. Hon har även ställt upp med låten ”En gång till” i Melodifestivalen 1990 och medverkade i Black Jack-filmen samma år som sångerska i bandet Berth Idoffs.

Programledare

Lotta Engberg har haft många järn i elden och inte bara blivit erkänd som sångerska. Hon har varit programledare både för Bingolotto, Kristallen och numera är hon känd för programmet ”Lotta på Liseberg” som är TV4:s version av Allsång på Skansen, men som går av stapeln varje år i Göteborg istället. Hon har också haft egna krogshower och julshower och vunnit flera priser som Grammisen för Bästa dansband 1993 och Årets sångerska 2002 i Guldklaven.

Lotta Engberg själv är mer känd för sina fartfyllda låtar medans den musik hon spelat in med sin make, har varit mer ballader. Anders Engberg och Lotta är numera skilda.