Glennartz.se / Hem / Kända svenska dansband / Thorleifs

Thorleifs

Thorleifs var ett stort dansband som bildades 1962 och upplöstes 2012. Det var Thorleif Thorstensson som var grundaren till bandet som från början var en hobbysysselsättning där Thorleif och hans kompis Hasse Magnusson roade sig med i garaget på helgerna. De första tio åren var det lite svårt att helt kunna försörja sig på musiken men 1972 tog framgångarna fart på allvar och Thorleif blev heltidsband.

Låtar

Många av Thorleifs låtar är ackompanjerade av saxofon. Bandet har även spelat in ett album på tyska. Kända låtar som du förmodligen förknippar med Thorleifs om du har koll på dansband, är ”Med dej vill jag leva” och ”Tre gringos”. Den första låten som snabbt klättrade upp på Svensktoppen var dock ”I Mexicos land” 1971. Det stora genombrottet kom dock 1975 med låten ”Gråt inga tårar” som fortfarande spelas ofta på dansställen.

Thorleifs har varit med och spelat tillsammans med ABBA innan de bildade gruppen ABBA med namnet. I pauserna kom Thorleifs in och sjöng så det stod härliga till. Detta bidrog också till deras berömmelse. Det var också på det sättet de kom i kontakt med managern Stikkan Andersson som arbetade med ABBA.

Medverkan

Thorleifs har medverkat i alla möjliga kända program – tv som radio och erhållit en del priser genom åren. Man har också haft en del samarbeten, bland andra ett uppmärksammat samarbete med hiphop-gruppen Just D där man skapade ”Tre Gringos”. Thorleifs har även medverkat i flera tävlingar som Se & Hörs meloditävling och Grammisgalan.

Slutet

Thorleifs löstes upp 2012 och hade framgång ända fram till slutet. Deras avskeds-CD heter kort och gott ”Tack och Farväl”.